Σφοδρή ήταν η αντίδραση της Μόσχας στην ανακοίνωση της Ουάσιγκτον ότι ο Τζο Μπάιντεν ήρε την απαγόρευση χρήσης αμερικανικών όπλων εναντίον ρωσικών στόχων, με τον επικεφαλής της Επιτροπής Άμυνας της ρωσικής Βουλής να προειδοποιεί για «ασύμμετρη απάντηση».
Σύμφωνα με το Politico, η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν έδωσε την άδεια στο Κίεβο να χτυπήσει αποκλειστικά κοντά στην περιοχή του Χαρκόβου (με τον κίνδυνο τα χτυπήματα να πλήξουν και ρωσικό έδαφος) χρησιμοποιώντας όπλα που παρέχονται από τις ΗΠΑ. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο RIA o Ρώσος βουλευτής Αντρέι Καρταπόλοφ δήλωσε ότι αυτή η απόφαση του Αμερικανού προέδρου δεν θα επηρεάσει τη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση και πως θα πρέπει η Δύση να περιμένει «ασύμμετρη απάντηση», αφήνοντας να εννοηθεί τη χρήση πυρηνικών όπλων.
Άλλωστε, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, μιλώντας μόλις χθες στο κοινοβούλιο της χώρας, είχε πει για τη βοήθεια που παρέχουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία, ότι έχουν γίνει «συνεργοί στα εγκλήματα του καθεστώτος του Κιέβου». Ειδικά όσον αφορά τη σχεδιαζόμενη παροχή στην Ουκρανία πολεμικών αεροσκαφών F16, που μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές, επεσήμανε ότι η Ρωσία θεωρεί αυτή την κίνηση «μήνυμα» του ΝΑΤΟ προς τη Μόσχα.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΤΕΥΝΑΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΤΟ
Απαντώντας στις ρωσικές απειλές, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ εμφανίστηκε να τις απορρίπτει, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο» και πως «αποτελεί μέρος των προσπαθειών του προέδρου Πούτιν να εμποδίσει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να στηρίξουν την Ουκρανία».
Λίγο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών της Συμμαχίας στην Πράγα, ο Γενς Στόλτενμπεργκ, που πιέζει τις χώρες να αποστείλουν περισσότερα όπλα και πυραύλους στην Ουκρανία, είχε καλέσει τις δυτικές πρωτεύουσες να άρουν περιορισμούς που «δένουν τα χέρια των Ουκρανών πίσω από την πλάτη τους».
Δημοσίευμα του Politico, που επικαλείται τρεις Αμερικανούς αξιωματούχους και δύο καλά πληροφορημένες πηγές που δεν κατονομάζει, ανέφερε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έδωσε σιωπηρά άδεια στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει αμερικανικά οπλικά συστήματα σε επιθέσεις εναντίον ρωσικών παραμεθόριων περιοχών, αποκλειστικά κοντά στην περιοχή του Χαρκόβου.
Από την πλευρά τους οι Αμερικανοί αξιωματούχοι που διοχέτευσαν την πληροφορία ότι ο Μπάιντεν «έδωσε την εντολή στην ομάδα του να διασφαλίσει ότι η Ουκρανία είναι σε θέση να χρησιμοποιεί αμερικανικά όπλα για τον σκοπό της αντεπίθεσης στο Χάρκοβο», υποστηρίζουν ότι «δεν έχει αλλάξει» η πολιτική των ΗΠΑ, βάσει της οποίας δεν επιτρέπεται στο Κίεβο να χρησιμοποιεί πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για πλήγματα ενός της Ρωσίας. Αξιωματούχος επίσης τόνισε ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να χρησιμοποιεί αυτά τα όπλα για να πλήττει μη στρατιωτικές υποδομές ή να εκτοξεύει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς εναντίον στρατιωτικών στόχων βαθιά στο ρωσικό έδαφος.
Πάντως, πλέον η Ουκρανία μπορεί να χρησιμοποιήσει όπλα που της έχουν δοθεί από τις ΗΠΑ, όπως ρουκέτες και εκτοξευτήρες ρουκετών, για να καταρρίπτει ρωσικούς πυραύλους που κατευθύνονται προς το Κίεβο, εναντίον στρατευμάτων που συγκεντρώνονται στη ρωσική πλευρά των συνόρων κοντά στο Χάρκοβο ή εναντίον ρωσικών βομβαρδιστικών που εκτοξεύουν βόμβες εναντίον ουκρανικού εδάφους.