Η ΑΜΑΛ ΚΛΟΥΝΕΪ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΣΤΟ ΕΝΤΑΛΜΑ ΣΥΛΛΗΨΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ Μ. ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ

Μπορεί η απόφαση του εισαγγελέα Καρίμ Χαν του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) να ζητήσει να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης για τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον υπουργό Αμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ και τους ηγέτες της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, Γιαχία Σινουάρ και Μοχάμεντ Ντέιφ να έσκασε σαν βόμβα την εβδομάδα που μας πέρασε σε Τελ Αβίβ, Γάζα και στις πρωτεύουσες του κόσμου, όμως μια μικρή ομάδα ειδικών, στην οποία όπως έγινε γνωστό συμμετείχε και η 46άχρονη δικηγόρος και υπερασπίστρια των ανθρώπινων δικαιωμάτων Αμάλ Κλούνεϊ, εργαζόταν αθόρυβα γι’ αυτήν τη στιγμή πολλούς μήνες. Η ομάδα των πέντε ειδικών στο διεθνές και ανθρωπιστικό δίκαιο άρχισε να αξιολογεί και να εκτιμά τη νομική διάσταση στοιχείων που συλλέγονταν και από μαρτυρίες πολλούς μήνες πριν, αφότου είχε αρχίσει ο πόλεμος στη Γάζα. Οι ειδικοί, όπως έγινε γνωστό, ανέλαβαν το κοπιώδες αυτό έργο έπειτα από σχετική πρόσκληση του ίδιου του εισαγγελέα Καρίμ Χαν, ο οποίος σημειωτέον είχε συνεργαστεί ξανά με την Αμάλ Κλούνεϊ για τις σφαγές στο Σουδάν.

Η Βρετανολιβανέζα (απόγονος Παλαιστίνιων προσφύγων) Αμάλ, που το οικογενειακό επώνυμό της είναι Αλαμουντίν, μαζί με τον σύζυγό της και διάσημο ηθοποιό του Χόλιγουντ Τζορτζ Κλούνεϊ έχουν ιδρύσει το Ιδρυμα Κλούνεϊ για τη Δικαιοσύνη, το οποίο αναλαμβάνει να εκπροσωπεί θύματα εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας. Μέσω αυτού η Αμάλ Κλούνεϊ παρεμβαίνει σε μια σειρά από ζητήματα ανθρωπιστικής φύσης, συνεχίζοντας και διευρύνοντας έτσι την καριέρα της στον τομέα του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου που ξεκίνησε πριν από περισσότερα από 20 χρόνια.

Στην καριέρα της η δικηγόρος έχει εκπροσωπήσει ενώπιον των δύο διεθνών δικαστηρίων, δηλαδή του ΔΠΔ και του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ΔΔΧ), θύματα της γενοκτονίας των Γιαζίντι από τα μέλη του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) στη Συρία και στο Ιράκ, αλλά και, όπως προείπαμε, θύματα της γενοκτονίας του Νταρφούρ του Σουδάν.

ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ ΑΣΑΝΖ

Η Αμάλ Κλούνεϊ έχει επίσης εργαστεί σε μια σειρά υποθέσεων για την απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων αλλά και φυλακισμένων δημοσιογράφων, όπως επί παραδείγματι του ιδρυτή των WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ. Παράλληλα είχε αναλάβει και την υπόθεση της βραβευθείσας το 2021 με Νόμπελ Ειρήνης Φιλιππινεζοαμερικανίδας δημοσιογράφου Μαρία Ρέσα που αποκάλυψε με την έρευνά της τη βιαιότητα και τις εξωδικαστικές εκτελέσεις από την κυβέρνηση των Φιλιππίνων του Ροντρίγκο Ντουτέρτε.

Πέραν της δουλειάς της στο πεδίο, η Αμάλ Κλούνεϊ είναι επίκουρη καθηγήτρια στη Νομική Σχολή του Κολούμπια και ανώτερη συνεργάτιδα του Ινστιτούτου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων της Νομικής Σχολής του Κολούμπια. Προτού ενταχθεί στον δικηγορικό σύλλογο του Λονδίνου ολοκλήρωσε την πρακτική της άσκηση στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και εργάστηκε ως εισαγγελέας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία και στο Ειδικό Δικαστήριο για τον Λίβανο.

ΗΧΗΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρά τη σκληρή δουλειά και την εξειδίκευση που έχει αποκτήσει σε θέματα διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, η Αμάλ Αλαμουντίν έγινε ευρύτερα γνωστή όταν σύναψε σχέση με τον γνωστό ηθοποιό το 2013 και με τον γάμο τους που έγινε στη Βενετία τον Σεπτέμβριο του 2014. Είναι μητέρα διδύμων, της Ελα και του Αλεξάντερ, τα οποία είναι περίπου επτά ετών. Η Αμάλ και ο Τζορτζ Κλούνεϊ έχουν πάρει ξεκάθαρα θέση στο πλευρό των Δημοκρατικών –με συχνή και σκληρή κριτική κατά του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ– και γι’ αυτό προτού γίνει γνωστό ότι συμμετείχε στην προετοιμασία της υπόθεσης κατά του Ισραήλ και της Χαμάς είχε δεχτεί έντονη κριτική για την… απουσία της από τη δημόσια κριτική του πολέμου στη Γάζα και της σφαγής που διαπράττουν εκεί υπό τις εντολές Νετανιάχου και Γκάλαντ οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ως απάντηση στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Η απάντησή της στους επικριτές της για το γεγονός ότι παραμένει σιωπηλή μπροστά στη σφαγή, οι οποίοι προέρχονταν κυρίως από την πλευρά των Παλαιστινίων, ήρθε μέσω της αναφοράς προς τον Καρίμ Χαν που συνυπέγραψε με τους υπόλοιπους ειδικούς της επιτροπής αλλά και ενός άρθρου στους «Financial Times» το οποίο επίσης υπέγραψε όλη η ομάδα των ειδικών. Στην επιστολή-άρθρο η Αμάλ Κλούνεϊ, ο σερ Αντριαν Φούλφορντ, ο δικαστής Θίοντορ Μέρον, ο Ντάνι Φρίντμαν, η βαρόνη Ελενα Κένεντι και η Ελίζαμπεθ Ουίλμχερστ, όλοι τους νομικοί με περγαμηνές, εξήγησαν στο κοινό αλλά και στους… άμεσα ενδιαφερόμενους αυτό που λέει ο τίτλος του άρθρου: «Γιατί στηρίζουμε την άσκηση διώξεων από το ΔΠΔ για εγκλήματα στο Ισραήλ και στη Γάζα».
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το βήμα στο οποίο προέβη ο εισαγγελέας αποτελεί ορόσημο στην ιστορία του διεθνούς ποινικού δικαίου. Δεν υπάρχει καμία σύγκρουση εκτός της εμβέλειας του νόμου· η ζωή κανενός παιδιού δεν εκτιμάται λιγότερο από τη ζωή κάποιου άλλου. Ο νόμος που εφαρμόζουμε είναι ο νόμος της ανθρωπότητας και όχι ο νόμος οποιασδήποτε πλευράς. Πρέπει να προστατεύει όλα τα θύματα αυτής της σύγκρουσης και όλους τους αμάχους στις μελλοντικές συγκρούσεις» έγραψαν.

Σύμφωνα με τη διαδικασία, το αίτημα του εισαγγελέα θα υποβληθεί τώρα σε προδικαστικό τμήμα αποτελούμενο από τρεις δικαστές. Εάν οι δικαστές συμφωνήσουν με τον εισαγγελέα ότι υπάρχουν «εύλογοι λόγοι» που να καταδεικνύουν πως έχουν διαπραχθεί εγκλήματα πολέμου, θα εκδώσουν ένταλμα σύλληψης που θα κατονομάζει το πρόσωπο και τα συγκεκριμένα εγκλήματα για τα οποία κατηγορείται.

Πηγή: documentonews.gr