ΠΡΟΣ ΝΕΑ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΚΑΤΑΠΑΥΣΗ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣ ΣΤΗ ΓΑΖΑ

Στο Κάιρο μεταβαίνει σήμερα αντιπροσωπεία της Χαμάς για συνομιλίες με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για εκεχειρία, όπως δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος της Χαμάς, καθώς οι μεσολαβητές εντείνουν τις προσπάθειές τους, υπό τον φόβο ισραηλινής επίθεσης στην Ράφα.

Ο αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε ότι η αντιπροσωπεία θα συζητήσει με τις μεσολαβήτριες χώρες Κατάρ και Αίγυπτο την πρόταση για εκεχειρία που παρέδωσε η Χαμάς, καθώς και την απάντηση του Ισραήλ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση περιλαμβάνει συμφωνία για την επιστροφή λιγότερων από 40 ομήρων με αντάλλαγμα την απελευθέρωση Παλαιστινίων που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές και μια δεύτερη φάση εκεχειρίας με μια «περίοδο διαρκούς ηρεμίας», κάτι που αποτελεί τη συμβιβαστική απάντηση του Ισραήλ στο αίτημα της Χαμάς για μόνιμη κατάπαυση του πυρός.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, μετά την πρώτη φάση, το Ισραήλ θα επιτρέψει την ελεύθερη κυκλοφορία μεταξύ νότιας και βόρειας Γάζας και τη μερική αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα.

Ενδεχομένως η Χαμάς να μην παραδώσει άμεση απάντηση στους διαμεσολαβητές σχετικά με την τελευταία πρόταση του Ισραήλ και να ζητήσει διευκρινίσεις. Υπενθυμίζεται ότι οι προηγούμενοι γύροι συνομιλιών δεν κατάφεραν να γεφυρώσουν τα χάσματα μεταξύ των δύο πλευρών.

Το Ισραήλ μέχρι στιγμής έχει προσφέρει προσωρινή κατάπαυση του πυρός με αντάλλαγμα περίπου 130 ομήρους και την παράδοση περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας. Έχει δηλώσει ωστόσο ότι δεν θα τερματίσει τις επιχειρήσεις του μέχρι να επιτύχει τον στόχο του να καταστρέψει τη Χαμάς.

ΙΣΡΑΗΛ: ΑΝΤΙΚΡΟΥΟΜΕΝΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ

Δυο μέλη της ισραηλινής κυβέρνησης εξέφρασαν δημόσια την Κυριακή τις χαώδεις διαφωνίες τους για την ενδεχόμενη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τη Χαμάς.

Σε μήνυμά του προς τον κ. Νετανιάχου, καταγραμμένο σε βίντεο που μεταφόρτωσε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς (άκρα δεξιά) υποστήριξε ότι τέτοια συμφωνία θα έθετε σε κίνδυνο την ίδια την ύπαρξη του Ισραήλ και θα σηματοδοτούσε το τέλος της κυβέρνησης, απειλώντας εμμέσως πλην σαφώς να ρίξει τον συνασπισμό που ασκεί την εξουσία, τον πιο δεξιό στην ιστορία της χώρας.

Από την πλευρά του ο Μπένι Γκαντς (κεντρώος), πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας, υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου στην κυβέρνηση πολέμου που συγκροτήθηκε μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, αντέτεινε πως η κυβέρνηση δεν θα έχει καμιά νομιμοποίηση αν υπουργοί της εμποδίσουν να εφαρμοστεί σχέδιο που θα εξασφαλίσει την απελευθέρωση ομήρων.

«Η αποδοχή της αιγυπτιακής πρότασης θα ήταν ταπεινωτική παράδοση», ανέφερε ο κ. Σμότριτς, ηγέτης εθνικιστικού θρησκευτικού κόμματος, «θα καταδίκαζε τους ομήρους σε θάνατο και, επιπλέον, θα αποτελούσε άμεσο υπαρξιακό κίνδυνο για το κράτος του Ισραήλ».

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό Νετανιάχου, πρόσθεσε: «αν αποφασίσετε να υψώσετε λευκή σημαία και ακυρώσετε τη διαταγή να καταληφθεί η Ράφα αμέσως, που θα επιτύχει τους στόχους της καταστροφής της Χαμάς, της αποκατάστασης της ασφάλειας (…) του Ισραήλ και της επιστροφής (των ομήρων σπίτια τους), η κυβέρνηση της οποίας ηγείστε δεν θα έχει πλέον δικαίωμα να υπάρχει».

Μολονότι η «είσοδος στη Ράφα είναι σημαντική» μακροπρόθεσμα για να ηττηθεί η Χαμάς, το να επιστρέψουν οι όμηροι «είναι επείγον» και έχει «την ύψιστη σημασία», αντέτεινε ο κ. Γκαντς, που συμμετέχει στην κυβέρνηση πολέμου παρότι είναι ο βασικός αντίπαλος του κ. Νετανιάχου, με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε το κόμμα του.

Αν υπουργοί «εμποδίσουν» την εφαρμογή «υπεύθυνου σχεδίου για την επιστροφή ομήρων, που υποστηρίζεται από το σύνολο του μηχανισμού άμυνας, που δεν συνεπάγεται το τέλος του πολέμου», τότε «η κυβέρνηση δεν θα έχει πλέον δικαίωμα να συνεχίσει να υπάρχει και να διεξάγει τη (στρατιωτική) εκστρατεία», πρόσθεσε ο κ. Γκαντς.