Με οργισμένο τρόπο αντέδρασε η κυβέρνηση του Ισραήλ στην έκθεση της ανεξάρτητης επιτροπής ειδικών για το το Γραφείο Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), η οποία επισημαίνει ότι οι κατηγορίες που εξαπολύει εναντίον του Γραφείου το Τελ Αβίβ δεν έχουν στοιχειοθετηθεί.
Το Ισραήλ κατηγορεί την UNRWA ότι έχει διαβρωθεί από τη Χαμάς και ότι μέλη του συμμετείχαν στην επίθεση της παλαιστινιακής ένοπλης οργάνωσης στο έδαφός του στις 7 Οκτωβρίου. Έχει ζητήσει τη διακοπή της χρηματοδότησής της, με πολλές χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία, να «υπακούουν» στο αίτημα αυτό, ενώ άλλες, όπως η Ισπανία και η Ιρλανδία, αρνήθηκαν να το κάνουν, τονίζοντας ότι το έργο της UNRWA είναι κρίσιμο για την επιβίωση, την περίθαλψη και εκπαίδευση των Παλαιστινίων προσφύγων.
Σχολιάζοντας την έκθεση των ειδικών, επικεφαλής των οποίων ήταν η πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Κατρίν Κολονά, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, Ορέν Μαρμοστάν, ισχυρίστηκε ότι «αψηφά τη βαρύτητα του προβλήματος» και πως «το πρόβλημα με την UNRWA στη Γάζα δεν είναι μερικά σάπια μήλα· είναι πως πρόκειται για σάπιο και δηλητηριώδες δέντρο οι ρίζες του οποίου είναι η Χαμάς».
Επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι «η Χαμάς έχει διεισδύσει τόσο βαθιά στην UNRWA που πλέον δεν είναι δυνατό να προσδιοριστεί πού τελειώνει η UNRWA και πού αρχίζει η Χαμάς», ενώ πρόσθεσε ότι η έκθεση δεν είναι ούτε «αυθεντική» ούτε «διεξοδική», είναι «προσπάθεια αποφυγής του προβλήματος και μη αντιμετώπισής του μετωπικά».
Σε μια ανακοίνωση που δεν περιέχει κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει το κατηγορητήριο του Ισραήλ εναντίον της UNRWA, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών επανέλαβε ότι η UNRWA είναι «μέρος του προβλήματος και όχι μέρος της λύσης» και πως «υπάρχουν άλλες λύσεις. Η UNRWA δεν μπορεί να είναι μέρος της λύσης στη Γάζα, ούτε τώρα, ούτε στο μέλλον».
Το Ισραήλ επιδιώκει να εκδιώξει την UNRWA από τα παλαιστινιακά εδάφη, κατηγορώντας την ότι δεν επιτρέπει στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, που έχουν εκδιωχθεί από τη γη τους και βρίσκονται και σε άλλες γειτονικές χώρες της Μέσης Ανατολής, να αποδεχθούν ότι δεν πρόκειται τίποτα και πλέον ισχυρίζεται ότι συνεργάζεται οργανικά με τη Χαμάς.
Ωστόσο, κατά την παρουσία της έκθεση της ομάδας ανεξάρτητων ειδικών υπό τον ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, η Κατρίν Κολονά διαβεβαίωσε πως «ό,τι πρέπει να βελτιωθεί θα βελτιωθεί», δηλώνοντας «σίγουρη» πως η εφαρμογή των συστάσεων που περιέχονται στο κείμενο «θα βοηθήσουν» την UNRWA να «εκπληρώσει την εντολή της». Και τόνισε ότι η UNRWA παραμένει «κρίσιμη για τη χορήγηση ζωτικής σημασίας ανθρωπιστικής βοήθειας» στους παλαιστίνιους πρόσφυγες «στη Λωρίδα της Γάζας, στην Ιορδανία, στον Λίβανο, στη Συρία και στη Δυτική Όχθη», παρά τα «προβλήματα» ως προς την «ουδετερότητά της» που «επιμένουν».
Επίσης, εκπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ δήλωσε πως ο Αντόνιο Γκουτέρες «αποδέχεται τις συστάσεις που περιέχονται στο κείμενο της κυρίας Κολονά» και ότι θα εφαρμοστεί «το σχέδιο δράσης» που προτάθηκε. Από την πλευρά του ο επικεφαλής της UNRWA, Φιλίπ Λαζαρινί, υποσχέθηκε «ενίσχυση των προσπαθειών μας και της αντίδρασής μας μπροστά σε ένα από τα πιο δύσκολα επεισόδια στην ιστορία του παλαιστινιακού λαού».
Ο Λαζαρινί προειδοποίησε εναντίον της «διάλυσης» της UNRWA, σημειώνοντας ότι αυτό θα επέτεινε τον κίνδυνο να ενσκήψει «λιμός» στη Λωρίδα της Γάζας, όπου μέχρι τώρα στις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις έχουν σκοτωθεί πάνω από 34.000 άνθρωποι, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά.