Το Σάββατο 13/4, μια διαφορετική μετακόμιση – διαμαρτυρία για το δικαίωμα στη Στέγη πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας, από ανθρώπους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της πρωτοβουλίας “Γειτονιές για το δικαίωμα στη Στέγη” η οποία συνοδεύεται και από το -χαρακτηριστικό για την κατάσταση που επικρατεί- logo “Το ΣΠΙΤΙ μου ΜΕΣΑ”.
Άνθρωποι μεταμφιεσμένοι – ή και όχι – μαζί με κούτες, βαλίτσες, σεντόνια, μουσικά όργανα, αστεία και ταυτόχρονα τόσο βγαλμένα από τη ζωή συνθήματα, έκαναν συμβολική μετακόμιση αφού, όπως αναφέρουν, “μας πετάνε έξω από τα σπίτια μας, τις γειτονιές μας”.
“Άλλος για Golden Visa”, “ΕΥΚΑΙΡΙΑ 700€”, “Στο Airbnb το σπίτι σου θα μπει”, “ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ κάτοικος για επενδυτικό ντεκόρ” είναι μόλις μερικά από αυτά που έγραψαν, φώναξαν και τραγούδησαν σε μια πορεία με χιούμορ, παλμό και ζωντάνια που άφησε έντονο το αποτύπωμά της στο κέντρο της πόλης.
Τα αιτήματά τους περιλαμβάνουν την επιβολή πλαφόν στα ενοίκια και τις αυξήσεις τους, ζητούν να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, να περιοριστούν ή και να απαγορευτούν οι βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb, να καταργηθεί η Golden Visa, να δημιουργηθεί επαρκής, δημόσια και αξιοπρεπής κοινωνική κατοικία, να στηριχθούν εγχειρήματα συνεταιριστικής κατοικίας, όπως επίσης και να μπει φρένο στις εξώσεις.
Οι “Γειτονιές για το δικαίωμα στη Στέγη” αποτελούν μια “φρέσκια” συνάντηση κινήσεων πολιτών που δραστηριοποιούνται γύρω από τον χώρο και η πρώτη τους δράση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της καμπάνιας Ευρωπαϊκές Ημέρες Δράσης για την Κατοικία του European Action Coalition.
Όπως αναφέρουν μέλη της ομάδας χαρτογράφησης Εξαρχείων, στο MAGAZINE που συμμετέχουν στις “Γειτονιές για το δικαίωμα στη Στέγη” πλέον συμμετέχουν συλλογικότητες και άτομα από γειτονιές του κέντρου, αλλά έρχονται και άνθρωποι από πιο μακρινές περιοχές όπως η Δάφνη και το Ελληνικό: “Υπάρχει πολύς κόσμος που ζει αυτή την κατάσταση και θέλει να κάνει κάτι για να αλλάξει”. “Έτσι, βάλαμε σαν στόχο την 6η Απριλίου με αφορμή την ευρωπαϊκή εβδομάδα δράσης. Ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία να ανοίξουμε το θέμα και μαζί με το Μετσόβιο, με ερευνητές και φοιτητές, οι οποίοι συζήτησαν για το θέμα και στις συνελεύσεις τους. Στο Πολυτεχνείο κάναμε και την πρώτη δημόσια συζήτηση, πριν τη μετακόμιση” εξηγούν.
“Θέλουμε να μετατρέψουμε τις συζητήσεις σε απτά παραδείγματα, να ανοίξει η συζήτηση, γι’ αυτό και προχωράμε με καμπάνιες και διαμορφώνουμε ομάδες εργασίας για τα επιμέρους” τονίζουν.
ΒΙΑΙΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ, ΑΠΟΥΣΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Η Μαρία Πετεινάκη από την Επιτροπή Μαχαλά Μεταξουργείου – που είχε πραγματοποιήσει την “κηδεία της γειτονιάς του Μεταξουργείου”, την πρώτη διαμαρτυρία για το gentrification και αποτέλεσε την αρχή για όλα αυτά – και της ACAN Greece, ομάδας αρχιτεκτόνων για την κλιματική αλλαγή, μιλώντας στο MAGAZINE χαρακτηρίζει το Στεγαστικό “ένα κρίσιμο ζήτημα που αγγίζει τους πάντες” και επισημαίνει πως το δικαίωμα στη Στέγη “αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα και όχι πεδίο κερδοφορίας για λίγους, όπως βλέπουμε να συμβαίνει με τη Golden Visa“.
“Η Golden Visa έχει εκτινάξει το real estate, οι νόμοι για το Airbnb δεν εφαρμόζονται. Δεν είναι φτιαγμένοι για να μειωθεί το Airbnb στην πράξη, αλλά για να έχει περισσότερα έσοδα από αυτό το κράτος. Δεν μειώνει δηλαδή την περίοδο που ένα διαμέρισμα μπαίνει στην πλατφόρμα, ή δεν αναφέρει ποσοστό διαμερισμάτων σε κάθε περιοχή, ή κάποια στοιχεία που να περιορίζουν το Airbnb, αντιθέτως, γίνεται επιχείρηση, μπορούν να περαστούν έξοδα κλπ.
Παράλληλα, τρέχουν μεγάλα έργα ανάπλασης του δημόσιου χώρου και προβάλλονται μεγαλεπήβολα έργα, τύπου ‘Μεγάλος Περίπατος’. Υπάρχει απόσυρση του κράτους σε επίπεδο φροντίδας για μικρά και καθημερινά πράγματα, όπως τα πάρκα και οι ελεύθεροι χώροι. Είμαστε αντιμέτωποι με την εκκωφαντική απουσία πολιτικών από πλευράς κράτους και δήμου τα προηγούμενα χρόνια. Ο τρόπος μάλιστα που επιλέγουν να παρέμβουν, ενισχύει την επέλαση του real estate” υπογραμμίζουν μέλη της ομάδας χαρτογράφησης Εξαρχείων.
Υψηλά ενοίκια, εξώσεις, πλειστηριασμοί, βίαιη τουριστικοποίηση των γειτονιών. Ποια άραγε δεν έχει βιώσει είτε η ίδια είτε μέσω φίλων ή συγγενών ένα “ξεσπίτωμα” τα τελευταία χρόνια; Πόσο άνετα “βγαίνει” κάποιος που καλείται να πληρώσει ακόμα και τον μισό του μισθό για τις ανάγκες της στέγασης; Οι ραγδαίες εξελίξεις γύρω από το real estate και ο εκτροχιασμός των ενοικίων είναι μια ενεργή συζήτηση εδώ και καιρό στην Ελλάδα, που πλαισιώνεται από μια σειρά από έρευνες που ρίχνουν φως σε διάφορες πτυχές της κατοικίας στην Ελλάδα, του gentrification, της αλλοίωσης του χαρακτήρα των γειτονιών, της απουσίας πολιτικών για την προστασία της κατοικίας.