ΝΕΟ “ΔΩΡΟ” ΑΔΩΝΙ ΣΤΟΥΣ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΥΣ

Η φαρμακοβιομηχανία επιλέγει σταθερά να ευνοεί κυβέρνηση, που έχει μειώσει ήδη κατά τουλάχιστον 30 εκατομμύρια ευρώ το clawback, στο οποίο αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας μιλώντας στο 9ο Φόρουμ των Δελφών λίγες μέρες μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με 25 διευθύνοντες συμβούλους των πολυεθνικών φαρμάκου.

«Ο στόχος μας είναι να μειώσουμε τις επιστροφές το 2024, τουλάχιστον κατά 300 εκατομμύρια. Θα ήθελα να φτάσουμε τα 400 εκατ. Θεωρώ ότι τα 300 είναι κάτι απολύτως εφικτό. Τα 400 ίσως χρειαστούν περισσότερη προσπάθεια, αλλά είναι επίσης εφικτό. Νομίζω ότι αν καταφέρουμε να το κάνουμε αυτό θα στείλουμε ένα σαφές μήνυμα στη βιομηχανία» είπε χαρακτηριστικά.

Οι Reporters United γράφουν ότι «οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας εξέφρασαν τη χαρά τους και την ανησυχία τους για το αν η εξαγγελία θα υλοποιηθεί. Αυτοί που πρέπει να ανησυχούν είναι οι πολίτες. Από πού θα βρεθούν τα χρήματα αυτά; 

Η δημοσιογραφική ομάδα σημειώνει πως «το 2014 η τρόικα έβαλε ετήσιο όριο 2 δισ. ευρώ στη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη. Τα ποσά που το ξεπερνούν επιστρέφονται από τις εταιρείες στο Δημόσιο. Σήμερα οι επιστροφές ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ».

Θυμίζει επίσης πως «από 2019 η κυβέρνηση ζητούσε λιγότερες επιστροφές από όσες εταιρείες έκαναν επενδύσεις στην Ελλάδα (επενδυτικό clawback). Τώρα θα ζητάει λιγότερες επιστροφές από όλες τις εταιρείες, είτε επενδύουν είτε όχι. Θα λάβει η χώρα κάποιο αντάλλαγμα; Οι εταιρείες λένε ότι η Ελλάδα έχει το καλύτερο καθεστώς τιμολόγησης στην 🇪🇺. Οι πραγματικές τιμές πολλών φαρμάκων στην 🇪🇺 είναι μυστικές & καθορίζονται από εμπιστευτικές συμφωνίες. Ακόμα όμως κι αν έχουμε τις καλύτερες τιμές, αυτό δεν είναι επιχείρημα για να τις χάσουμε» σημειώνουν οι RU.

Υπενθυμίζεται πως, όπως σημείωνε η «Εφ.Συν.» στις αρχές του μήνα, έρχεται αύξηση τιμών σε φάρμακα μέχρι 15 ευρώ και μείωση της συνταγογράφησης των ογκολογικών φαρμάκων, αφού κατά τον κ. Γεωργιάδη «τρία στα τέσσερα ογκολογικά φάρμακα δεν χρειάζονται», καθώς η κυβέρνηση συνεχίζει να μετακυλίει τις υποχρεώσεις του κράτους αλλά και του ιδιωτικού τομέα στους αρρώστους, τους οποίους φορτώνει με νέες υποχρεώσεις καταβολής δαπανών