18.700 ΝΕΚΡΟΙ – ΝΩΡΙΣ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΓΙΑ ΚΟΙΝΗ ΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε.

Την ώρα που στην Παλαιστίνη 18.800 άνθρωποι έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους, με τους περισσότερους από αυτούς να είναι γυναίκες και παιδιά, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζήτησαν επί αρκετές ώρες για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή κατά τη δεύτερη μέρα εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ωστόσο δεν κατέστη εφικτό να υιοθετηθούν κοινά συμπεράσματα γι’ αυτό το θέμα.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν μια συζήτηση στρατηγικής φύσεως για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ένα ζήτημα που θα συνεχίσει να τους απασχολεί και στο μέλλον, ωστόσο δεν υιοθετήθηκαν συμπεράσματα, ούτε προβλεπόταν άλλωστε κάτι τέτοιο.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι «27» καθώς και κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ είναι εδώ και καιρό διχασμένοι αναφορικά με το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους. Η Αυστρία και η Γερμανία συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο ένθερμων υποστηρικτών του Ισραήλ και στον αντίποδα, Ισπανία και Ιρλανδία εστιάζουν στην άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική καταστροφή στη Λωρίδα της Γάζας.

Ένα εσωτερικό έγγραφο συζήτησης για την περαιτέρω πορεία -ένα κείμενο που είδε και επικαλείται το Associated Press- επιμένει ότι η ΕΕ πρέπει να αναπτύξει μια «συνολική προσέγγιση». Οι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι μια προσέγγιση «ολόκληρης της Παλαιστίνης» που θα έχει τη Γάζα ως μέρος ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους παραμένει η πιο βιώσιμη επιλογή.

Οι προσπάθειες της ΕΕ, σύμφωνα με το έγγραφο, θα πρέπει να επικεντρωθούν στην υποστήριξη μιας διεθνούς διάσκεψης, μόνο «όχι ως μεμονωμένο γεγονός, αλλά ως μέρος ενός σχεδίου ειρηνευτικής διαδικασίας», ενώ οι υπουργοί Εξωτερικών του Ισραήλ και της Παλαιστίνης θα πρέπει να προσκαλούνται χωριστά σε συναντήσεις της ΕΕ «για να διατηρηθεί ο διάλογος και με τους δύο».

Σημειώνεται ότι από την αρχή του [πολέμου στις 7 Οκρωβρίου, στη Γάζα έχουν σκοτωθεί 18.800 άνθρωποι, με το 70% να είναι γυναίκες, παιδιά και έφηβοι. Παράλληλα περίπου 1,9 εκατ. Παλαιστίνιοι, ή αλλιώς το 85% του πληθυσμού, έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, συμπεριλαμβανομένων δεκάδων χιλιάδων που εκτοπίστηκαν επανειλημμένα από την 7η Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, που τονίζει πως η ανθρωπιστική βοήθεια που φθάνει στον θύλακο δεν επαρκεί και προειδοποιεί πως ο υπερπληθυσμός στους καταυλισμούς εκτοπισμένων είναι αναπόφευκτο να προκαλέσει το ξέσπασμα επιδημιών, εν μέσω πείνας για πολλούς και έλλειψης περίθαλψης, καθώς το σύστημα υγείας έχει δεχτεί βαριά χτυπήματα.

Πέρα από τη Λωρίδα της Γάζας, η βία έχει κλιμακωθεί επίσης στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη – όπου ισραηλινή έφοδος είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν 11 Παλαιστίνιοι χθες, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Αρχή – κατά μήκος των συνόρων Ισραήλ/Λιβάνου, ως και την Ερυθρά Θάλασσα.