15 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΑΙΔΙΑ ΕΧΟΥΝ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΕΙ ΩΣ ΤΩΡΑ ΣΤΗ ΓΑΖΑ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ. ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ

Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ προτρέπει το Ισραήλ και τη Χαμάς να αποδεχθούν την πρόταση κατάπαυσης του πυρός σε «τρεις φάσεις» που παρουσίασε ο Μπάιντεν την προηγούμενη εβδομάδα. Η Ε.Ε. υποστηρίζει πλήρως τον «συνολικό οδικό χάρτη» που ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος θα οδηγήσει σε «διαρκή κατάπαυση του πυρός στη Γάζα», δήλωσε ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής Μπορέλ.

«Έχουν χαθεί πάρα πολλές ζωές αμάχων. Απαιτείται επειγόντως μια διαρκής κατάπαυση του πυρός» είπε, προσθέτοντας ότι η κατάπαυση του πυρός θα διασφαλίσει την προστασία των αμάχων, την απελευθέρωση των αιχμαλώτων που κρατούνται στη Γάζα και θα μετριάσει την ανθρωπιστική κρίση στο παλαιστινιακό έδαφος που μαστίζει εκατομμύρια άμαχους. 

«Η Ε.Ε. προτρέπει και τα δύο μέρη να αποδεχθούν και να εκπληρώσουν την πρόταση τριών φάσεων και είναι έτοιμη να συμβάλει στην αναβίωση μιας πολιτικής διαδικασίας για μια διαρκή και βιώσιμη ειρήνη, που βασίζεται στη λύση των δύο κρατών, και να υποστηρίξει μια συντονισμένη διεθνή προσπάθεια για την ανοικοδόμηση της Γάζας», αυτός είπε.

Ο διευθυντής της CIA και ο ειδικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου αναμένονται σήμερα στη Μέση Ανατολή για να προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν στήριξη στην πρόσφατη πρόταση .

Μονιμη εκεχειρια και αποχωρηση στρατευματων ζητα η Χαμας

Ο οδικός χάρτης που παρουσίασε ο πρόεδρος Μπάιντεν την Παρασκευή -πρόκειται για ισραηλινή πρόταση, κατ’ αυτόν-, προβλέπει κατάπαυση του πυρός, απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από πυκνοκατοικημένες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας για έξι εβδομάδες, την απελευθέρωση ορισμένων ομήρων, ιδίως γυναικών και αρρώστων, και την αποφυλάκιση παλαιστινίων που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές.

Η Χαμάς αναφέρει από την πλευρά της ότι δεν μπορεί να συμφωνήσει σε οποιαδήποτε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, εάν το Ισραήλ δεν λάβει μια «σαφή» δέσμευση για μόνιμη εκεχειρία και πλήρη αποχώρηση από τη Γάζα, ενώ ο ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου επαναλαμβάνει πως ο πόλεμος θα συνεχιστεί μέχρι να «εξαλειφθεί» πλήρως η Χαμάς. 

Τη νύχτα της Τρίτης, η κυβέρνηση του Ισραήλ συνεδρίασε για να συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις, μετά την ανακοίνωση δυο κομμάτων που εκπροσωπούν υπερορθόδοξους εβραίους και συμμετέχουν στη συμμαχία του Νετανιάχου πως υποστηρίζουν την πρόταση όπως παρουσιάστηκε από τον Αμερικανό πρόεδρο. Σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan, η κυβέρνηση συμφώνησε να ζητήσει εγγυήσεις από την Ουάσιγκτον για τη συνέχιση του πολέμου- αν η Χαμάς παραβιάσει τη συμφωνία.

Συνεχιζονται οι επιδρομες του Ισραηλ σε Γαζα και Λιβανο

Την ίδια ώρα, το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ συνεχίζουν τις επιθέσεις, με τον ισραηλινό στρατό να πραγματοποιεί αεροπορικές επιδρομές σε αρκετές περιοχές του νότιου Λιβάνου, ενώ η Χεζμπολάχ εκτόξευσε ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ. Η Χεζμπολάχ προειδοποίησε ότι η επέκταση του πολέμου στο νότιο Λίβανο θα «αντιμετωπιστεί με καταστροφή, καταστροφή και εκτοπισμό του Ισραήλ».

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Τρίτη στις ισραηλινές επιθέσεις στους προσφυγικούς καταυλισμούς Bureij και Maghazi στην κεντρική Γάζα. Δεκάδες τραυματίες από τις επιθέσεις μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο πλησιέστερο νοσοκομείο Al-Aqsa στο Deir el-Balah. Εκπρόσωπος του νοσοκομείου, το οποίο αντιμετωπίζει έλλειψη καυσίμων και έλλειψη ιατρικών προμηθειών, ζήτησε διεθνή βοήθεια καθώς το νοσοκομείο έχει γεμίσει με ασθενείς που τραυματίστηκαν στις τελευταίες ισραηλινές επιθέσεις.

Ισραηλινές στρατιωτικές μπουλντόζες κατέστρεψαν γεωργικές εκτάσεις και υποδομές κατά τη διάρκεια επιδρομής στο χωριό Kafr Dan, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία πραγματοποίησε αρκετές επιδρομές στον προσφυγικό καταυλισμό Bureij την Τρίτη, συμπεριλαμβανομένου του χτυπήματος σχολικού συγκροτήματος, ενόψει των «επακόλουθων χερσαίων επιχειρήσεων» των ισραηλινών στρατευμάτων, αναφέρουν παρατηρητές πολέμου. Η χθεσινή έναρξη της εισβολής ήταν η δεύτερη χερσαία επίθεση στον προσφυγικό καταυλισμό από τον Δεκέμβριο.

Συναγερμος για τον λευκο φωσφορο

Η «ευρεία» χρήση πυρομαχικών λευκού φωσφόρου από τον ισραηλινό στρατό στις διασυνοριακές του επιθέσεις στον νότιο Λίβανο θέτει «τους αμάχους σε σοβαρό κίνδυνο» και εκτοπίζει τους κατοίκους της περιοχής, δήλωσε η Human Rights Watch (HRW).

Σε μια νέα έκθεση, η ομάδα αναφέρει ότι είχε τεκμηριώσει τη χρήση λευκού φωσφόρου από το Ισραήλ σε επιθέσεις σε τουλάχιστον 17 περιοχές στο νότιο Λίβανο από τον Οκτώβριο του 2023. Οι ισραηλινές επιθέσεις περιελάμβαναν πέντε «δήμους όπου χρησιμοποιήθηκαν παράνομα πυρομαχικά εκρήξεων πάνω από κατοικημένες κατοικημένες περιοχές».

Ο λευκός φώσφορος είναι μια τοξική ουσία που μοιάζει «με κερί που καίγεται» σε 800 βαθμούς Κελσίου. Διασκορπίζεται με βλήματα πυροβολικού, βόμβες αεροπλάνων και ρουκέτες. Λιώνει ακόμα και μέταλλο και χρησιμοποιείται για την πυρπόληση κτιρίων, γεωργικών περιοχών και αστικών υποδομών.

Ακολουθουν οι τελευταιες εξελιξεις εν συντομια:

  • Ο ισραηλινός στρατός έχει σκοτώσει περισσότερα από 15.000 παιδιά στη Γάζα, ανακοίνωσε την Τρίτη το παλαιστινιακό υπουργείο Παιδείας. 3.500 παιδιά αντιμέτωπα με τον θάνατο λόγω πείνας.
  • Η παλαιστινιακή κυβέρνηση στη Γάζα κατηγόρησε το Ισραήλ ότι υποκινεί το χάος αφού οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν οκτώ αστυνομικούς στην τελευταία τους επίθεση
  • Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε στο περιοδικό Time ότι οι πολίτες έχουν «κάθε λόγο» να πιστεύουν ότι ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου παρατείνει τον πόλεμο στη Γάζα για λόγους αυτοσυντήρησής.
  • Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε ότι 7.000 έως περισσότεροι από 11.000 Παλαιστίνιοι ασθενείς χρειάζονται άμεση ιατρική εκκένωση από τη Λωρίδα της Γάζας.
  • Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε κάλεσε το Ισραήλ, λέγοντας ότι πρέπει να συμμορφωθεί με την εντολή του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης να σταματήσει την επίθεση στη Ράφα
  • Ο υπουργός Πολέμου του Ισραήλ Μπένι Γκαντζ υποστήριξε ότι οι εχθροπραξίες στα βόρεια σύνορα με τη Χεζμπολάχ θα αντιμετωπιστούν μέχρι τον Σεπτέμβριο «είτε με [διπλωματική] διευθέτηση είτε με [στρατιωτική] κλιμάκωση».
  • Το σλοβενικό κοινοβούλιο ενέκρινε την αναγνώριση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους την Τρίτη με πλειοψηφία, ακολουθώντας τα βήματα της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Νορβηγίας